HASS is in vele opzichten dé oplossing als het gaat om een huis goedkoop automatiseren. Met HASS (home assistant) genoemd, voldoe je meer dan ruimschoots aan bovenstaande eisen. HASS is gratis en bevat geen advertenties of andere nare verrassingen. Veruit de meeste mensen installeren HASS op een Raspberry Pi, zo ook ikzelf. Een Raspberry Pi 3B+ is het meest geschikt omdat dit model het meeste geheugen en rekenkracht biedt. Qua prijs moet je denken aan zo’n €40,-. Vergeet het SD kaartje van minimaal 16GB niet! Tegenwoordig is er ook een Raspberry Pi 4 alleen heb ik deze nog niet kunnen testen.

Installatie:

De eerste stap is om te zorgen dat je een systeem hebt om HASS op te installeren. 

Ik gebruik een Raspberry PI 3 B+ met een 16gb geheugenkaart. Dit moet voldoende zijn om het systeem lekker te laten draaien.

Om mee te beginnen zorgen we dat de RPI in elkaar gezet wordt. Als je dit gedaan hebt download je de volgende software:

Hass.io image voor je apparaat
Etcher om de image op de SD-kaart te zetten.

Vervolgens volg je de volgende stappen:

1. Stop de SD-kaart in een SD-kaart lezer

2. Zorg dat je Etcher geïnstalleerd hebt en zet de HASS.io image op de SD-kaart

3. Het makkelijkst is om de RPI even aan te sluiten op een UTP kabel. Je kunt ook gebruik maken van een WiFi connectie, maar hiervoor moet je dan een file aanmaken op een USB-drive. De USB moet config heten, met hierop een map netwerk en bestand met de naam my-network. Wat erin moet staan kun je hier vinden: https://github.com/home-assistant/hassos/blob/dev/Documentation/network.md


4. Zorg vervolgens dat je de SD-kaart “Unmout” en stop hem in de RPI.

5. Hierna zorg je dat de UTP en stroom wordt aangesloten. Als je ook nog wilt zien wat er gebeurd (een paar mooie regels tekst) dan sluit je ook een monitor aan met een HDMI kabel. De monitor is later niet meer nodig.

6. Geef het geheel even de tijd want het kan wel 20 minuten duren. Bij mij was hij in enkele minuten klaar.

7. Om in de interface te komen en de installatie af te ronden ga je met je browser naar: http://hassio.local:8123 of je zoekt in je router even het ip-adres op.

8. Als het geheel is opgestart geef je een gebruikersnaam en wachtwoord. Hierna moet je inloggen met deze gegevens en ga je naar het startscherm.

Nu heb je de basis HASS draaien en kun je apparaten toevoegen.