Apple HomeKit: wat is het en hoe gebruik je het?

Apple HomeKit: wat is het en hoe gebruik je het?

U kunt nu uw iPhone in een universele afstandsbediening voor uw smart home veranderen met Apple HomeKit. Hier is hoe.

De HomeKit smart home-service van Apple is eenvoudig genoeg voor beginners die gewoon willen zeggen: “Siri, ik ben thuis” in hun iPhone, voordat ze door hun automatisch ontgrendelde deur lopen en een ontspannende scène betreden met precies de juiste verlichting, temperatuur en andere beste Apple HomeKit-producten die naar wens werken.

Wat is Apple HomeKit?

Apple HomeKit is een systeem waarmee u uw smart home-apparaten allemaal op één plek kunt bedienen. Hiermee kunt u uw thermostaat, verlichting, sloten en meer in meerdere kamers aanpassen, waardoor comfortabele omgevingen en precies de juiste sfeer worden gecreëerd met een tik op uw smartphone. U kunt het zelfs gebruiken om uw apparaten op afstand te bedienen.

HomeKit is niet compatibel met zoveel apparaten als Google Assistant of Amazon’s Alexa, maar het aantal stijgt elke dag. Met een solide basis van ondersteunde sloten, lichten, stekkers en meer, is HomeKit een gemakkelijk startpunt voor Apple-fans die net beginnen met het opzetten van hun smart homes.

Wat kunt u doen met Apple HomeKit?

Met HomeKit kun je je lichten in- en uitschakelen en dimmen, je thermostaat aanpassen, apparaten in- en uitschakelen die op stopcontacten zijn aangesloten met slimme stekkers of schakelaars, je voordeur vergrendelen en ontgrendelen, zien wie er voor je deur staat en meer. Het doel van Apple was om het voor beginners gemakkelijk te maken om hun slimme huis op te zetten, wat een ontmoedigende taak kan zijn voor beginners.

Wat is HomeKit op de iPhone?

Met de Apple Home-app voor iOS kunt u elk smart home-apparaat met het label “Works with Apple HomeKit” veilig beheren. In de app kunt u uw accessoires per kamer ordenen, meerdere accessoires tegelijkertijd beheren, uw huis bedienen met Siri en meer. Beschouw het als een app die van uw telefoon een universele afstandsbediening maakt voor smart home-apparaten die u overal ter wereld zou kunnen gebruiken.

Heeft Apple HomeKit een hub nodig?

Terwijl u thuis bent, heeft u alleen de Apple Home-app nodig om uw Bluetooth- of Wi-Fi-compatibele HomeKit-compatibele slimme apparaten te bedienen. Om die apparaten in de app in of uit te schakelen, tikt u erop.

Om uw smart home-apparaten te bedienen wanneer u niet thuis bent, hebt u een Apple TV van de derde of vierde generatie met tvOS 9 of hoger, een HomePod of een iPad met iOS 10 of hoger nodig. Voor extra functies, waaronder de mogelijkheid om andere gebruikers toestemming te geven om uw apparaten via HomeKit te bedienen, hebt u een Apple TV van de 4e generatie met tvOS 10, een HomePodor en een iPad met iOS 10 of hoger nodig.

Hetzelfde geldt voor gebruikers die thuisautomatisering willen instellen, zoals het programmeren van een reeks evenementen op basis van bepaalde omstandigheden, of het inschakelen van de lichten, warmte of airconditioning wanneer u thuiskomt van het werk.

Hoe stel ik HomeKit in?

Om HomeKit in te stellen, opent u eenvoudig de Home-app op uw iOS-apparaat. Tik op het plusteken in de rechterbovenhoek om een apparaat te verbinden of een scène te maken.


Hoe krijg ik HomeKit op mijn Apple TV?

Ga op je Apple TV naar Instellingen en selecteer Accounts. Log in bij iCloud met dezelfde Apple ID die is aangemeld bij uw iOS-apparaat. Vanaf dat moment moet uw Apple TV zijn aangesloten als uw thuishub.

Hoe communiceert HomeKit?

Sommige HomeKit-apparaten zijn via uw Wi-Fi-verbinding verbonden met uw hub. Anderen moeten zich binnen het Bluetooth-bereik van uw hub bevinden, wat lastig kan zijn als u apparaten wilt bedienen die meer dan 30 meter verwijderd zijn. In dat geval wilt u misschien een Bluetooth-bereikvergroter, zoals de Elgato Eve Extend of de ConnectSense Bluetooth-extender, die fungeren als Bluetooth-naar-Wi-Fi-bruggen om het Bluetooth-bereik van uw apparaten te vergroten.

Welke smart home-apparaten werken met Apple HomeKit?

Hier zijn een paar hoogtepunten uit Apple’s volledige lijst met HomeKit-compatibele apparaten:

HomeKit werkt met een aantal slimme verlichtingsapparaten, waaronder die van Philips Hue, Eve, Lifx, Koogeek, Nanoleaf en Sylvania. Probeer de thermostaten Ecobee en Honeywell om de temperatuur thuis te regelen.

Om uw huis veilig te houden, werkt HomeKit met Nuki en Danalock nachtsloten.
Elgato Eve deur- en raamsensoren.
Omna-beveiligingscamera van D-Link en Logilech Circle.
Fibaro deur-, raam-, bewegings- en overstromingssensoren.

HomeKit kan ook slimme stekkers bedienen, zoals die van Hue en Koogeek.

Een goedkopere optie waar wel een aparte hub voor nodig is is het Chinese merk Aqara. Aqara heeft al een aantal producten en word in snel tempo uitgebreid.

Hoeveel kost HomeKit?

De Apple Home-app zelf is gratis, maar je moet betalen voor de slimme apparaten die je instelt als je deze nog niet hebt.

Afhankelijk van hoe groot je huis is en of je je lichten, temperatuur, sloten, beveiligingscamera’s en andere apparaten wilt regelen, kun je het zelf zo duur maken als je wilt. Bovendien heb je een Apple TV, HomePod of iPad nodig als je je smart home op afstand wilt kunnen bedienen of geavanceerde automatisering wilt instellen.


Wat zijn scènes en hoe maak je ze?

Met HomeKit kunt u aangepaste scènes maken die een aantal apparaten tegelijkertijd activeren. Deze scènes kunnen automatisch worden geactiveerd op een ingestelde tijd of wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Voor het slapengaan kunt u bijvoorbeeld HomeKit instellen om uw voordeur te vergrendelen, al uw lichten uit te schakelen en uw thermostaat naar uw ideale slaaptemperatuur te verlagen. Of, als u een bewegingssensor hebt aangesloten, kunt u ook lichten of andere aangesloten apparaten instellen om aan of uit te schakelen wanneer er beweging wordt gedetecteerd in een bepaald deel van uw huis.

Kan Siri smart home-apparaten bedienen?

Wanneer u HomeKit instelt, weet Siri wat er is aangesloten en zonder de Home-app te openen, kunt u de virtuele assistent vragen om apparaten in of uit te schakelen, de temperatuur aan te passen, scènes in te stellen, aangesloten camera’s te controleren en meer als u de juiste Apple TV hebt, HomePod of iPad ingesteld.


Werkt HomeKit met de Apple Watch?

Je kunt sommige van je smart home-accessoires bedienen met een Apple Watch door ze in te stellen als favorieten, of gewoon door Siri te vragen specifieke acties uit te voeren vanaf je Watch.


Wat kan de Apple HomePod doen?

De HomePod is een grote slimme luidspreker met ingebouwde Siri. Hij kan functioneren als een hub voor thuis, zodat u thuisautomatiseringen kunt maken met HomeKit. Het speelt echter ook muziek van hoge kwaliteit met zeven tweeters, een grote woofer en een array met zes microfoons. U kunt Siri vragen berichten te verzenden, herinneringen in te stellen, te bellen en gebeld te worden en algemene kennisvragen te beantwoorden.

(Nog niet verkrijgbaar in Nederland)


Heb ik Apple HomeKit nodig?

Zoals veel smart home-apparaten zijn HomeKit en alle apparaten waarmee u het kunt verbinden luxe. Maar als je vaak reist, graag in de gaten houdt wat er thuis gebeurt als je weg bent, of gewoon thuis wilt komen in een rustige omgeving met een druk op de knop of een paar woorden tegen Siri, is HomeKit misschien de moeite waard het voor jou, vooral als je al een Apple TV hebt.

You may also like

Aqara G2H HomeKit Secure Camera

Aqara G2H HomeKit Secure Camera

De Aqara G2H heeft een 1080p-camera met nachtzicht. Het beschikt ook over een Zigbee 3.0-hub die bepaalde Aqara-apparaten kan zichtbaar...

Hoobs

Hoobs

HOOBS staat voor HomeBridge out of the Box. HOOBS vereenvoudigt de plug-inconfiguratie en installatie van HomeBridge, zodat u kunt integreren...

Netatmo introduceert NFC Smart Lock met HomeKit

Netatmo introduceert NFC Smart Lock met HomeKit

Netatmo heeft een nieuwe smart lock toegevoegd aan hun line-up van Smart Home-producten, die tot nu toe bestaat uit camera’s,...

Eve Cam officieel onthuld voor CES 2020

Eve Cam officieel onthuld voor CES 2020

Eve heeft vandaag haar nieuwste product officieel onthuld, slechts een dag nadat een paar afbeeldingen online waren vrijgegeven. Simpelweg de...

Back to Top